Game of Thrones 8x06 "The Iron Throne" (Serieavslutning)

 
 
Då var det här. Slutet av Game of Thrones. Jag känner mig nöjd med hur det avslutades. Var orolig att de skulle köra nån twist eller cliffhanger av något slag. Men tack och lov inte. Det var det här jag ville ha. Det var bitterljuvt, och jag tycker de knöt ihop allting bra.
 
När Tyrion gick ner i fängelsehålan tänkte jag nästan direkt "han kommer hitta Jaimes guldhand" och ja mycket riktigt. Ganska otrovärdigt att han lyckas hitta deras kroppar sådär lätt men ok jag släpper det. För det var en känslosam scen. Peter Dinklage gjorde ett riktigt bra jobb. Tyrion måste såklart känna en skuld för rollen han spelade i att det blev som det blev. Inte förvånande att det blev tack och hej med Daenerys för honom.
Inte lika lätt för Jon däremot. Förståeligt. Han älskar ju henne. Som Tyrion poängterade gör kärlek att förnuftet försvinner. Jag älskade att Jon citerade Maester Aemon "love is the death of duty". Något som har varit ett genomgående tema i den här serien. De här känslokvalen karaktärerna ställs inför. "Sometimes duty is the death of love" säger Tyrion och vi känner ju Jon Snow väl nog att veta att han alltid gör det som är rätt, oavsett vad de kostar honom personligen. Man kände verkligen vikten av Jons omöjliga dilemma. Och han försökte verkligen in i det sista att få in Dany på rätt bana. Men det gick bara inte. I hennes huvud trodde hon att det hon gjorde skulle leda till något gott. Att döda henne var det enda valet för Jon och han var den enda som kunde göra det. Trots det hon gjort så ser jag inte Daenerys som en ond karaktär. Jag ser henne som en tragsik karaktär. När hon pratade om den lilla flickan hon en gång var är det ju henne man tänker på. Hon hade ingen lätt uppväxt och blev hjärntvättad av sin bror att ta tillbaka det som stals ifrån dom. Allt hon ville var en plats att kalla hem och kärlek och hon insåg att hon aldrig skulle få det här. Det i kombination med allt hon förlorat ledde till detta. Begäret för makt och dyrkan gick över styr i slutändan. Jag har sett folk göra liknelser mellan järntronen och härskarringen i Sagan om ringen. Precis som härskaringen korrumperar järntronen de som kommer i kontak med den eller söker sig till den. Så därför var det så symboliskt att Drogon brände ner tronen som orsakat så mycket problem och lidande, däribland sin mamma. Tror på riktigt att han kunde känna att det var den som var orsaken till hennes död. Drakarna är ju intuitiva. Det var ett fint slut när han flög iväg med henne. 
 
Det var kul att se Edmure Tully igen i King's Landing mötet. Han gav oss lite comic relief genom att vara sitt gamla vanliga dumma jag. Ett annat återseende var Robin Arryn som till min förvåning vuxit upp och blivit snygg. Han är Game of Thrones svar på Neville Longbottom. Bra försök av Sam att få till en demokrati. Inget som är främmande för honom eftersom det är så det görs i the Night's Watch. Men för tidigt för alla de andra verkar det som. Oh well det blev något åt det hållet iallafall. Att ha Westeros lords och ladies välja sin ledare är en klar förbättring mot hur det varit innan. Att man föds in i makten kommer ju förr eller senare leda till att man får en ny Joffrey. Så en bra lösning på detta är att välja någon som inte kan avla barn; Bran. Ska säga att jag först kände "oookej?". Personligen hade jag röstat på Sansa. Men när man väl smält det inser man att Bran som kung inte är en så dum idé alls faktiskt. I hans huvud finns all historia och han kan se till att samma misstag inte begås igen och hur riket ska styras på bästa sätt. Förstår att Tyrion är motvillig att bli Hand, med tanke på hur misslyckat det blev med Daenerys. Jag gillade att man fick se Tyrion faktiskt ifrågasätta sig själv och känna skuld.
 
Scenen med det lilla rådet fick mig att le. Den enda jag inte tyckte hörde hemma där är Bronn. Kan inte fatta att han faktiskt fick Highgarden. Olenna Tyrell vänder sig i sin grav. Och han kommer ju bli den absolut sämsta Master of Coins. Men, a Lannister always pays his debts I guess. Sam som Grand Maester. Helt rätt. Och Brienne som Lord Commander of the Kingsguard också det helt rätt. Så fint att hon skrev om Jaimes dåd i boken om riddarna i the Kingsguard. Ända sedan den scenen mellan dom i säsong 4 innan Jaime skickar iväg Brienne anade jag att detta skulle hända på slutet. 
 
Hejdå scenen mellan Stark kidsen gjorde mig emotionell. Och montaget sen när man fick se dom påbörja sina respektive nya liv var väldigt snyggt gjort. Att Arya ger sig ut för att utforska oupptäckta land känns som ett väldigt passande slut för henne. Hon har alltid gått sin egen väg och gjort det hon vill. Och hon har ju nämnt innan att hon vill se vad som finns väst om Westeros. Sansa blev Queen in the North, så lycklig över detta. Kan vi prata om hennes klänning? Jag dör vad vacker den var. Allt började med att Sansa inte ville något annat hellre än att komma bort från Norden och gifta sig med prins Joffrey. Men allt eftersom har vi gått se henne gå tillbaka till sina nordiska rötter och hon är nu där hon hör hemma. Hade samma reaktion som Jon när Tyrion sa att han skulle skickas till the Night's Watch "finns det fortfarande?". Det behövs ju inte längre. Men antar att det måste finnas en plats för alla brottslingar att ta vägen. Det är ju i princip som ett fängelse. När Jon lämnade med alla vildingarna där på slutet tolkade jag det som att han lämnade för gott. Den riktiga Norden, som Tormund kallar det, var ju där Jon var som allra lyckligast. Han kommer nog aldrig bli riktigt okej efter vad som hänt, men detta är det rätta platsen för honom att läka lite iallafall. Han var aldrig menad att bli kung. Och med tanke på den nya värld som ska skapas, en där kunglig blodslinje ska sluta spela roll för hur världen styrs, kändes det här perfekt. 
 
Den här sista säsongen har fått mycket hat. För mig som faktiskt gillat den här säsongen har all negativitet gjort det svårt att njuta till fullo. Ja det finns brister, jag är inte helt blind. Men jag antar att jag bara har lättare att se förbi vissa saker och inte haka upp mig på det. Finns däremot berättigad kritik. Det snabba tempot har varit ett problem sedan säsong 7. Enligt mig hade det räckt att ha bara ett eller två avsnitt till. Visst finns det saker att förbättra här och där men överlag är jag nöjd med säsongen. De här människorna som säger att sista säsongen är ett haveri och förstör hela serien, jag menar really? Och den här namninssamlingen som gjorts om att göra om säsongen ska vi inte ens prata om. Hur respektlös får man vara? Game of Thrones har ju blivit ett fenomen och när man ska avsluta någonting så stort kommer det bli delade meningar så är det bara. Jag tycker ändå skaparna gjorde det så bra som de kunde. Det var en enormt svårt uppgift de hade. Det är klart att vi alla hade velat att George RR Martin skulle hinna skriva klart böckerna. Men nu blev det inte så. När Jon frågade Tyrion om han hade gjort rätt val (krossade mitt hjärta btw) och han svarar "Ask me again in 10 years" kändes det som en vink. Vi får se vad folk kommer tycka om slutet om ett par år när allt lagt sig. 
Tack för dessa åren Game of Thrones. Jag kom in rätt sent, efter säsong 3. Sen läste jag böckerna mellan säsong 4 och 5. Älskar hela universumet och det finns så mycket att nörda ner sig i. Nu närmast hade jag tänkt fylla tomrummet med att läsa Fire and Blood som jag haft på bokhyllan ett tag. Sen har man såklart två böcker till att se fram emot. Och en prequel serie. Så helt över är det ju inte. Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: