Game of Thrones 8x05 "The Bells"

 
 
Jag går rakt på sak och börjar med den stora snackisen efter detta avsnittet: Daenerys mörka vändning. För mig kom detta inte som någon överraskning. Tycker man under hela seriens gång fått se hintar om det. Jag har länge haft i bakhuvudet att det kanske är dit karaktären är på väg. Så kanske är det därför jag inte är lika arg som alla andra verkar vara. Sen har Daenerys aldrig varit en av mina stora favoriter. Hon är dock det för många och jag fattar att det gör ont att se henne falla såhär. Visst kunde man gett det mer tid och byggt upp det mer. Som jag sagt innan: säsongen skulle haft fler avsnitt. Men jag tycker att detta är en väldigt intressant twist. Det visar vad makt och girighet gör med en och att ingen är immun mot det. Min tolkning av hennes beslut att bränna upp hela staden efter att de kapitulerat är att trots att hon har vunnit känns det inte som en vinst för henne. Hon har fått det hon vill men hon är fortfarande tom. Personerna hon har förlorat kommer inte tillbaka och hon inser att folket aldrig kommer att älska henne. Så hon väljer fruktan istället. Gillar beslutet de tog att bara visa Drogon efter detta. Vi var inte med Daenerys längre utan med folket på gatan. Detta är första gången vi på riktigt fått se vilken förödelse en drake kan åstadkomma. Och inte bara det men hur hemskt, brutalt och meningslöst det är med krig. Detta är vad folks begär för makt och hämnd leder till. Det är bara så tragsikt.
 
Jag älskade scenen mellan Tyrion och Jaime. Blev så emotionell för man vet att detta var sista gången de skulle se varandra. Fint att Tyrion fick gengälda tjänsten genom att släppa honom fri denna gången. Dock är jag väldigt orolig att detta kommer innebära problem för Tyrion med Daenerys...
 
En scen jag inte älskade lika mycket, eller alls, var den mellan Jaime och Euron. Vad var det där liksom?? Jag hade på riktigt panik över att det var såhär Jaime skulle dö, dödad på en strand av Euron f*ing Greyjoy. Vet inte om jag gillade sättet han faktiskt dog på så mycket mer dock lol. Det här avslutet var bara inte vad jag förväntade mig för Jaime. Hade förväntat mig att han skulle göra någon sista uppoffrande heroisk handling. Jag vet inte. Men å andra sidan har Jaimes redempion arc aldrig varit en rak linje. Han har visat att han har goda sidor och kunde fått en omstart men i slutändan är det ju ändå hans val om han omfamnar det. Det var enklare att gå tillbaka till det han vet. Jag blev förvånad över hur rörd jag blev över Jaime och Cerseis återförening. Det är ändå något poetiskt med att de dör tillsammans. Jag tycker faktiskt det var bra att Cersei inte fick en brutal död som nog många hade önskat. Jag gillade att man fick se henne visa sin mänskliga sida mot slutet när hon insåg att det var över.
 
I detta avsnittet fick vi slutligen se fighten mellan the Hound och the Mountain, aka Cleganebowl. Många fans har ju väntat år på att se detta. Jag har väl känt att det inte nödvändigtvis är något jag måste se. Blir ju liksom inte samma sak när det faktiskt inte är the Mountain på riktigt längre. Men han verkade ju känna igen the Hound? Sket bara i Cerseis order och smashade in Qyburn i väggen. Hans skapelse blev hans död. Passande. Älskade hur Cersei bara trippade iväg lite diskret. I don't want no part of this. Så the Hound trotsade sin rädsla för eld för att kunna förgöra sin bror och få sin efterlängtade hämnd. Scenen innan detta mellan Arya och the Hound var så fin. Han bryr sig verkligen om henne och vill inte att hon ska bli som honom, att låta hämnd förgöra en.
 
Trodde Arya dog jag vet inte hur många gånger i detta avsnittet. Jag undrar om en anledning till att vi fick se så mycket från hennes perspektiv är för att det är hon som kommer döda Daenerys. Känns dock lite konstigt efter att hon alldelles precis vänt sig bort från sitt hämndbegär. Jag tror faktiskt det blir Jon som slutligen kommer döda Daenerys. På något sätt dör hon. För kan ju inte tänka mig att hon kommer leva när serien är slut.
 
Serieavslutning nästa vecka. Wow, kan knappt fatta det. Ser fram emot det men samtidigt inte.
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: