Recension: The Post

 
Genre: Drama Skådespelare: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Matthew Rhys, Bradley Whitford, Bruce Greenwood Regissör: Steven Spielberg Produktionsår: 2017
 
Handling: I juni 1971 tog New York Times, Washington Post och nationens stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier och fyra amerikanska presidenter. Vid den tiden försökte Washington Post’s Katherine Graham fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee, tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt lag, då de var tvungna att samarbeta och fatta det djärva beslutet att stödja The New York Times i deras försök att bekämpa Nixonadministrationen i deras exempellösa försök att begränsa yttrandefriheten (The First Amendment).
 
Mitt omdöme: Det här är ju en film som ser perfekt ut på pappret. Regisserad av Steven Spielberg och med Meryl Streep och Tom Hanks i huvudrollerna. Men tyvärr lever inte filmen upp till det man förväntar sig av den. Jag känner att det är lite för mycket som pågår vilket gör att den blir en aning rörig. Manuset kunde också varit bättre då jag känner att filmen ibland blir lite för övertydlig med sitt budskap. Men det är en intressant historia som berättas. Den ligger ju också väldigt rätt i tiden. Den är välspelad, rapp och man blir underhållen. Så det är ändå en klart godkänd film. 
 
 
 
 

Recension: The Shape of Water

 
Genre: Drama, Romantik, Fantasy Skådespelare: Sally Hawkins, Octavia Spencer,  Michael Shannon, Richard Jenkins Regissör: Guillermo Del Toro Produktionsår: 2017
 
Handling: Elisa jobbar på ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon och hennes kollega Zelda ett hemligstämplat experiment och hennes liv förändras drastiskt. En annorlunda saga som utspelar sig under kalla kriget i USA år 1962. (text från sf.se)
 
Mitt omdöme: Jag tycker filmen var vackert gjord och det är fint att den handlar om de som är utstötta på något sätt. Men jag känner mig bara inte känslomässigt investerad. Kärlekshistorien berör mig inte. Även om det faktiskt händer en hel del känns det som att filmen går på tomgång. Man väntar på att det ska tända till men det händer liksom aldrig. Det finns mycket potential för att det ska bli en bra film, men tyvärr faller den platt. 
 
 
 
 
 
 


Recension: Lady Bird

 
Genre: Komedi, Drama Skådespelare: Saoirse Ronan, Odeya Rush, Kathryn Newton,  Timothée Chalamet, Laurie Metcalf Regissör: Greta Gerwig Produktionsår: 2017
 
Handling: I Lady Bird får vi se ett dramatiskt och turbulent förhållande mellan en mamma och hennes tonårsdotter. Christine "Lady Bird" McPherson kämpar emot, men är oundvikligt lik sin väldigt kärleksfulla och viljestarka mamma - en sjuksköterska som arbetar outtröttligt för att hålla familjen uppe efter att Lady Birds far förlorar sitt jobb. Dramat utspelar sig 2002 i Sacramento, Kalifornien mitt i ett snabbt skiftande amerikanskt ekonomiskt landskap, och gestaltar en uppväxt med relationer som formar, övertygelser som definierar och en oöverträffad ljuvlighet av en plats som heter hemma.
 
Mitt omdöme: Jag hade väntat mig att älska denna filmen då coming-of-age filmer är min cup of tea. Men nej tyvärr, den här filmen gjorde inget för mig. Den hade endel småroliga moments och det är intressant med en story som fokuserar på en mor och dotter relation, som ju kan vara väldigt komplext. Men annars kändes denna filmen väldigt "Meh".
 
 
 
 


The Good Place

 
 
Häromveckan började jag kolla på The Good Place. Serien handlar om den självupptagna Eleanor Shellstrop som efter att ha blivit påkörd av en lastbil hamnar i livet efter detta, The Good Place. Men hon inser ganska snart att hon hamnat där av misstag. Eftersom den är gjord av samma skapare som till The Office och Parks and Recreation, två serier jag verkligen gillar, så var chanserna stora att jag skulle gilla även denna serien. Och det gör jag. Den har en rolig och annorlunda plot. Till skillnad från de flesta andra humorserier följer den här en story. Den fortsätter hela tiden att återuppfinna sig själv. Humorn är smart. Karaktärerna är väldigt egna men också mycket älskvärda. Är ett fan av Kristen Bell sedan Veronica Mars och hon passar verkligen bra i denna rollen. Om ni inte sett denna serien ännu kan jag definitivt rekommendera att ni gör det.
 

Recension: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

 
Genre: Drama, Komedi Skådespelare: Frances McDormand, Woody Harrelson,  Sam Rockwell, Peter Dinklage Regissör: Martin McDonagh Produktionsår: 2017
 
Handling: Frustrerad över den lokala polisens brist på framsteg i att hitta hennes dotters mördare, tar Mildred Hayes saken i egna händer för att hitta de ansvariga som utfört det brutala mordet några månader tidigare. Hon ställer stadens högt aktade polischef mot väggen på ett kontroversiellt sätt, genom att sätta upp stora reklamskyltar med ett budskap direkt riktat mot honom. När andreofficer Dixon blir involverad i utredningen förvärras situationen och det blir en kamp mellan Mildred och den lokala polisen i Ebbing. (text från sf.se)
 
Mitt omdöme: Visste inte vad jag skulle förvänta mig av den här filmen då jag hört väldigt olika åsikter om den. Men det här var en film helt i min smak. Den är engagerande från början till slut. När man tror man vet hur det ska gå tar filmen en annan väg. Den följer inga regler vilket är det som gör den så bra. Det är en tragisk och mörk historia om sorg och ilska och vad de här känslorna gör med en och påverkar de runt omkring en. Det är brutalt och hjärtskärande. Men filmen är också riktigt rolig. Det var flera gånger jag skrattade högt. Man har verkligen lyckats med balansgången mellan allvarligt drama och humor. Manuset är briljant. Karaktärerna är väldigt mänskliga och känns aldrig endimensionella. Ingenting är svart eller vitt. Skådespeleriet är i toppklass. Om jag ska klaga på någonting är det att filmtiteln är för lång. Förbannat svårt att komma ihåg. Och ja en sak till. Att Woody Harrelsons karaktärs fru är en attraktiv australienska? Tyckte det var märkligt bara att hon hittat till den byhålan där väl de flesta gifter sig med närmsta granne ungefär. Men men, en liten obetydlig detalj. Det här var verkligen en helt fantastisk film.
 
 
 
 
 


Recension: Dunkirk

 
Genre: Action, Drama, Krig Skådespelare: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, James D'Arcy Regissör: Christopher Nolan  Produktionsår: 2017
 
Handling: Dunkirk är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som blir invaderade och omringade på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget. (text från sf.se)
 
Mitt omdöme: Jag är ganska sen med att se denna filmen. Men har ju hört mycket bra om den, men också endel negativt. Det negativa jag hört är att man inte fick lära känna någon av karaktärerna. Och av den anledningen var jag förberedd på att jag kanske inte skulle gilla filmen. Men jag tycker faktiskt inte det behövs något fokus på karaktärerna i denna filmen. Den skiljer ju sig från andra krigsfilmer just för att den inte har de där stereotypa karaktärerna. Här är de alla samma, de är bara människor som vill leva och komma hem. Filmen visar miljöer och situationer där det visuella och ljudet spelar en stor roll för att skapa en känsla av obehag och att man befinner sig där. Den är otroligt snyggt gjord. Man fick en bra inblick i hur krig påverkar unga män. Lika mycket som den visade alla hemskheter med krig så visade den det också det positiva som kan uppstå i allt det hemska, som hur människor kommer samman för att hjälpa.
 
  (null)
 
 
This is Us 2x15 "The Car"

 
 
Jag hade inte väntat mig att det skulle komma ett till avsnitt denna veckan. Hade egentligen behövt längre tid för att hämta mig efter förra avsnittet. Man visste ju att även detta skulle bli en gråt fest. Och ja sorgligt var det. Precis som förra avsnittet grät jag mig iprincip igenom hela avsnittet. Men det var samtidigt hoppfullt och fint. 

Jag gillade verkligen hur de hade centrerat allt kring familjebilen. Att man fick se minnen de haft i bilen medans de var påväg till Jacks begravning i samma bil gjorde det hela så mycket mer påtagligt. En liten detalj som berörde mig starkt var hur Rebecca kollade ner på Jacks använda kaffemugg han ställde där under Super Bowl helgen. För det visar verkligen hur flyktigt livet är. Det var tydligt i dessa moments man fick se vilken inverkan Jack har haft på alla familjemedlemmar. Det Jack sa till Kevin och Randall om hur viktigt bandet man har till sina syskon är är så sant. Han skulle vara stolt över att se hur de nu har lyckats reparera sin relation. Vi fick i detta avsnittet höra Jack nämna sin bror som dog i Vietnam. Antar att flashbacks till Jack och Nickys tid under kriget är att vänta. Ska bli intressant att få reda på mer om Jacks bakgrund. Finns ju mycket mer att utforska där, vilket känns bra för är absolut inte redo att släppa Jack. 

Vad glad jag blev att se Dr. K igen. Visst älskar man bara honom? Hans samtal med Rebecca var precis det hon behövde höra. Hur även Jack, som var den som klarade allting, var rädd och osäker ibland och att hon är stark nog att gå vidare. Det där "we're gonna be okay" på slutet var så fint. Att de valde att gå på Bruce Springsteen konserten trots allt var ett bra sätt att hedra Jacks minne. 
 
 This is Us 2x14 "Super Bowl Sunday"

 
 
Man har ju under hela serien velat få reda på hur Jack dör. Men nu när avsnittet var här var jag inte redo alls. Satt bara och tänke "vill inte, vill inte, vill inte". Jag vet att det skulle vara helt orimligt men jag hoppades ändå in i det sista att det skulle visa sig att han faktiskt inte dog. Men självklart inte. Han dog. Jacks agerande när han upptäckte att huset brann var verkligen beundransvärt. Jag hade defintivt inte varit kapabel att behålla lugnet så som han gjorde. Han var bara inställd på att få sin familj i säkerhet. Det blev som jag misstänkte, att han gick tillbaka in för hunden. Och fotoalbumen och de andra viktigaste sakerna. Bara så typiskt Jack att göra så. När Jack inte dog i branden, som de flesta av oss nog trodde, så fattade man att det skulle vara röken som skulle vara orsaken. Men hur kunde testerna på sjukhuset vara bra och sen bara dör han i en hjärtattack kort därefter? Jag är ingen doktor så vet inte, kanske är det möjligt. Att det blev såhär var så mycket mer hjärtskärande. De hade just överlevt deras livs värsta trauma. De är lättade att de alla kom ut levande. Och sen så bara BAM, dras mattan undan. Måste ge cred till Mandy Moore för de där scenerna på sjukhuset. Alltså wow. Det var förkrossande att se. 
 
Att Kates VHS-spelare gick sönder när hon skulle spendera dagen med att skuldbelägga sig själv kanske var ett tecken att hon borde släppa det? Jag förstår att hon känner så, det skulle jag också gjort. Men det var inte hennes fel. Det var en himla tur att Toby lyckades rädda bandet åt henne. Det är ju så betydelsefullt och oersättligt. Jag är glad att hon har Toby som kan ta hand om henne när hon behöver det.
 
Det gjorde ont i hjärtat att se hur Rebeccas tradition såg ut på Super Bowl söndagen och årsdagen av Jacks död. Uppskattar verkligen Miguel för att han ger henne det utrymmet. Det var fint med de här tecknerna Jack skickade till Rebecca varje år. Och att hon trodde att han detta året hade skickat henne Kevin. Aww. Det var starkt gjort av Kevin att gå och besöka Jacks viloplats. Tror han behövde få ut allt det där. Med tanke på vad Kevin har gått igenom den senaste tiden hade han verkligen behövt sin pappa. Det gjorde det hela extra sorgligt. 
 
Att Randall använde det här Super Bowl firandet som en mask för att dölja sina riktiga känslor blev ju uppenbart när han höll sitt griftetal för ödlan (RIP). Jag anade att det skulle komma någon twist med tanke på hur de byggde upp för någonting med den där lilla pojken. De har ju gjort så innan. Att man tror man vet vad som händer och så är det något helt annat. När jag fattade att de var Tess man fick se som vuxen så tappade jag hakan. Så det här betyder att vi kommer få se Randall, Kate och Kevin som äldre, och deras barn (om Kate och Kevin får några). Hur awesome är inte det?? Det betyder en massa fler storylines. Vilket förhoppningsvis betyder många fler säsonger av den här underbara serien. 
 
 

Serielista - Januari 2018

 
I Januari månad började jag kolla på The Good Place. Är ikapp med den så tankar om den kommer snart. Sen började jag kolla på den nya serien Waco. Gör ett inlägg om mina tankar när säsongen är slut (är bara 6 avsnitt).
 
Serier jag är up to date med:
A Series of Unfortunate Events
Big Little Lies
Feud
Game of Thrones
Liar
Orange is the New Black
Outlander
Shameless
Sherlock
Stranger Things
The Crown
The Good Place
The Handmaid's Tale
This is Us
True Detective
Waco
Westworld
 
Serier jag ligger efter med:
American Horror Story (säsong 1)
Angel (säsong 2)
Arkiv X (säsong 3)
Better Call Saul (säsong 2)
Bones (säsong 7)
Fargo (säsong 2)
Fear the Walking Dead (säsong 2)
Förhäxad (säsong 3)
Grey's Anatomy (säsong 11)
Mindhunter (säsong 1)
Modern Family (säsong 8)
Mr. Robot (säsong 2)
Nashville (säsong 5)
New Girl (säsong 4)
Riverdale (säsong 2)
Six Feet Under (säsong 3)
Supernatural (säsong 9)
Teen Wolf (säsong 4)
The 100 (säsong 3)
The Mindy Project (säsong 3)
The Office US (säsong 6)
The Walking Dead (säsong 7)
Twin Peaks (säsong 2)
Vikings (säsong 4)
 
Serier jag har gett upp:
Dallas (nya)
Misfits
Pretty Little Liars
Revenge
Revolution
Scandal
The Carrie Diaries
The Following
True Blood
 
Serier jag är klar med:
Alias Grace
Breaking Bad
Buffy the Vampire Slayer
Dawson's Creek
Desperate Housewives
Downton Abbey
Freaks and Geeks
Friday Night Lights
Gilmore Girls
Gossip Girl
Hart of Dixie
How I Met Your Mother
Lost
One Tree Hill
Orphan Black
Parenthood
Parks and Recreation
Skam
Sons of Anarchy
The Lying Game
The Night Of
The OC
The Secret Circle
The Vampire Diaries
Veronica Mars
Vänner
 
Serier jag vill se:
Californication
Castle
Chicago Fire
Cityakuten
Dexter
Entourage
Fringe
House of Cards
Homeland
iZombie
Once Upon A Time
Penny Dreadful
Prison Break
Private Practice
Sense8
Skins
The Wire

Min månad i böcker - Januari 2018

 
 
* Strandcaféet av Lucy Diamond - ★★
Tycker det här var en trevlig bok. Kanske lite klyschig och orealistisk. Men det är väl att vänta sig av den här typen av böcker. Jag gillade ändå storyn och karaktärerna. Det funkar när man bara vill ha något lätt.
 
* The Fellowship of the Ring av J.R.R. Tolkien - ★★
Jag har tänkt att jag ska läsa Sagan om Ringen böckerna hur länge som helst. För det känns ju ändå som någonting man måste ha läst. Så jag bestämde mig för att börja lyssna på dom på ljudbok för jag vet att det förmodligen aldrig kommer bli av att jag sätter mig ner och läser dom. Och mina känslor för boken är det jag hade väntat mig de skulle vara. Jag gillar filmerna, men har aldrig känt behovet att se de förlängda versionerna. Bioversionerna räcker gott och väl för mig. Så inte helt oväntat att jag tyckte vissa partier i boken blev för utdragna och att all information man får om saker och ting bara är för mycket att ta in. Och alla dessa sånger, hjälp mig. Om man läser boken kan man ju lätt skippa över det men när man lyssnar på ljudbok är man så illa tvungen att höra det. Nu låter jag väldigt negativ här och det vill jag inte göra. Det här är ju en av vår tids mest lästa och älskade litterära verk som ligger till grund för så mycket annan litteratur och film. Och jag gillar ändå storyn, världen och karaktärerna. 3 stjärnor är inget dåligt betyg. Jag kommer lyssna på de två andra böckerna också nu när jag ändå har gett mig in på det. 

Shameless 8x12 "Sleepwalking"

 
 
Det här var första avsnittet på säsongen jag faktiskt tyckte var bra. Men mer om mina tankar om säsongen senare. Alltså jag älskar Lip och är så stolt över honom. Han har verkligen kämpat denna säsongen. Jag gillar honom och Sierra tillsammans. Men han gjorde rätt som gjorde slut med henne. Han måste fokusera på sig själv och hitta vem han är innan han kan vara i ett förhållande. Jag har varit orolig över Franks inflytande på Liam hela säsongen. Så blev så glad när han såg igenom Franks bullshit och gjorde det rätta. Well played, Liam. Är glad att det inte slutade med att Fiona förlorade allting hon hade jobbat för. Trodde nästan det skulle bli så. Jag gillade Ians storyline till en början, men sen blev det bara en enda röra. Jag undrar vad som kommer hända med honom nu, fängelse? 
 
Jag kan inte säga att jag har tyckt de här säsongen av Shameless varit speciellt imponerande. Heller. Har känt så de 3 senaste säsongerna. Det är inga vettiga storylines för typ någon av karaktärerna och jag känner bara att serien har förlorat känslan. Om jag inte hade varit så fäst vid karaktärerna hade jag nog slutat kolla. Det gör ont i hjärtat att säga det för jag brukade verkligen älska denna serien. Men med den låga kvaliteten serien hållt den senaste tiden hoppas jag att nästa säsong blir den sista. Och jag hoppas det iallafall blir ett bra avslut.
 
 

RSS 2.0