Serier jag upptäckte 2014

 
Året börjar lida mot sitt slut och precis som förra året tänkte jag lista upp de serier jag upptäckte under detta året. Hann inte med så många serier jag hade tänkt detta året, men några stycken blev det iallafall. 
 
 
Breaking Bad
Året började på topp med Breaking Bad. Man hade ju hört så mycket bra om denna serien men hade ändå inte förväntat mig att jag skulle gilla den så mycket som jag gjorde. Var helt fast. Den femte och sista säsongen är det bästa jag sett i tv-väg. Saknar serien otroligt mycket och undrar när, och om, man någonsin kommer få se något lika bra igen.   
 
 
 
Game of Thrones
Game of Thrones var en serie jag hade svårt att komma in i och var faktiskt nära att ge upp den. Men som tur var fortsatte jag för den blev bättre mot slutet av säsong 1 och säsong 2. Sen var jag såld. Grymt bra serie är det. Under detta året har det varit den serie jag sett fram emot mest i veckorna. Väldigt excited för säsong 5 nästa år. Hade tänkt att jag skulle hinna med att läsa alla böckerna innan dess men det ser ganska mörkt ut just nu. Är på slutet av den andra boken bara. Heh. 
 
 
 
Sons of Anarchy
Det här var en serie jag inte trodde skulle vara någonting för mig, trodde den skulle vara lite för hård och att det bara skulle vara massa gäng grejer. Men det är så mycket mer än så. Riktigt bra seire. De första säsongerna var dock klart bäst. Sen gick det lite nedför. Men sista säsongen steppade den upp igen tycker jag och det blev en bra avslutning.  
 
 
 
Orange is the New Black
Man var väl först lite tveksam till hur bra en serie från Netflix kunde vara. Men jag var snabbt fast. Drama och humor och färgstarka karaktärer. Gillar den verkligen. Längtar till säsong 3 kommer i sommar!
 
 
 
True Detective
Tog några avsnitt innan jag riktigt kom in i denna serien, men sen blev det riktigt bra. Mörk och spännande med intressanta karaktärer och suveräna dialoger. Är väldigt nyfiken på att se hur säsong 2 kommer bli. 
 
 
 
Twin Peaks
Det här är ju en riktig kultserie som man bör ha sett så i somras tog jag tag och började se den. Gillar verkligen stämningen, den är väldigt speciell. Man förstår varför den var så revolutionerande när den kom. Har haft ett litet uppehåll men nu ska jag börja på den igen. För ett tag sen kom ju också nyheten om att det blir en säsong 3 år 2016. Ett tag kvar men det ska bli spännande att se.
 
 
 
Parks and Recreation
Parks and Recreation har varit en perfekt serie att se på kvällarna när man bara vill ha nått lätt att se på. Har dock inte blivit att jag sett så mycket den senaste tiden, men en väldigt bra komediserie tycker jag det är. Många härliga karaktärer. 
 
 
 
Nashville 
Mot slutet av året började jag se Nashville. Hade inga direkta förväntningar på serien men jag fastnade verkligen för den och drog igenom alla avsnitt ganska snabbt. En mysig serie med gott om drama och bra musik. 
 
 
 
Six Feet Under
Mitt nuvarande projekt. Det är ju en väldigt hyllad serie det här men var väl först lite tveksam till hur bra en serie om en begravningsbyrå kunde vara. Men jag gillar den verkligen. Den lyckas blanda allvar med humor på ett bra sätt. Mycket välgjord serie. Väldigt glad att jag började se den.

Six Feet Under Säsong 2

 
 
Den här säsongen tycker jag inte har varit lika stark som den första. Fortfarande bra, men kändes som att det var endel storylines som inte kom nån vart och så saknade jag humorn den första säsongen hade. 
 
Positivt är dock att man nu har lärt känna karaktärerna bättre och de har fått ännu mer lager och djup. Scenerna när hela familjen är samlad är mina favoriter.
Har däremot svårt för vissa bikaraktärer. Brenda klarar jag fortfarande inte redigt av asså. Hennes och Nates förhållande är ju något som tar mycket plats i serien och ärligt talat bryr jag mig inte särskilt mycket om dom. Även Keith är nån jag har svårt för. Blev först glad över att det löste sig mellan honom och Dave men nu den senaste tiden har han bara varit jobbig.
 
Den mest intressanta och den mest känslomässiga storylinen den här säsongen har varit Nates. Hans diagnos har varit ett stort orosmoment under säsongens gång. När det sista avsnittet började med att han låg i sängen tänkte jag bara OH NO. Men de ville bara lura en. Än är det inte säkert dock. Operationen vet man ju inte hur den går. Ska börja med säsong 3 nu på en gång för måste veta.

Recension: Gone Girl

 
Genre: Thriller Skådespelare: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry m.fl. Regissör: David Fincher Produktionsår: 2014
 
Handling: På Nick och Amy Dunnes femte bröllopsdag anmäler Nick sin fru saknad. Polisens utredning och en massiv mediacirkus drar igång och Nicks bild av ett lyckligt äktenskap blir allt mindre trovärdig. Det dröjer inte länge innan hans lögner och underliga beteende får alla att ställa sig den obehagliga frågan: har Nick Dunne mördat sin fru?
 
Min åsikt:  Nu äntligen har jag sett Gone Girl. Hade höga förväntnigar men den lyckades leva upp till dom. Det är ju David Fincher trots allt. Kan inte bli dåligt då. Älskade stämningen och miljöerna. Känslan av obehag fanns ständigt där och växte sig starkare samtidigt som man satt på spänn och undrade vad som skulle hända härnäst. Trots att filmen är 2,5 timmar lång blev den aldrig tråkigt. Ben Affleck och Rosamund Pike var perfekta i sina roller. En mörk, skruvad och nervig thriller som stannar kvar i tankarna efteråt. Kan inte säga så mycket mer utan att avslöja för mycket av handlingen. Men jättebra film. Så om ni inte redan gjort det, se den! 
 
 
 

Recension: Nightcrawler

  
Genre: Thriller Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton Regissör: Dan Gilroy Produktionsår: 2014
 
Handling: Lou Bloom, en målmedveten ung man som i sin desperata jakt på arbete fastnar för kriminaljournalistiken. När han hittar en grupp frilansande fotografer som filmar bilolyckor, eldsvådor, mord och annan förödelse, slår sig Lou in i den livsfarliga världen av ”nightcrawling” – där varje polissiren är en skänk från ovan och offer omvandlas till dollar och cent.
 
Min åsikt: En obehaglig men samtidigt spännande film. Orginell och intressant story. Jake Gyllenhaal gör sin kanske bästa roll hittills som den väldigt obehagliga Lou. Mycket intressant karaktär. Man vill bara veta mer om honom, hans backstory och varför han är som han är. Man skulle kunna vara förundrad över hur målmedveten och driven han faktiskt är, men han tar ju det lite väl långt. Finns ingen moral eller etik alls. Och det är väl lite så det är i mediesamhället idag också. Bara man får en bra story och tjänar på det bryr man sig inte vem som förlorar på det. Får en att fundera på hur nyheter produceras och konsumeras och dess innehåll. En mörk och intressant thriller med lysande skådespeleri. Rekommenderas!
 
 
 

Hart of Dixie 4x01 "Kablang"

 
 
Hart of Dixie är tillbaka med sin fjärde säsong. Man har ju väntat ett tag nu på att Zoe och Wade ska bli tillsammans igen. Man förstår ändå varför Wade känner sig osäker. Men bra att han bestämde sig för att ge dom en chans tillslut iallafall. Blev lite paff när hon bara sa nej helt plötsligt men sen fattade man ju varför, hon är gravid! Ahh! Anade att det kanske kunde bli så med tanke på att Rachel Bilson är gravid i verkligheten. Ska bli intressant att se vad som händer nu. Jag hoppas iallafall att hon kommer berätta för honom snarast. 
 
Sen har vi Lemon som tydligen bara fejkade sitt förhållande med den här doktorn. Så dörren är fortfarande öppen för Lavon och George. Vem av dom det nu kommer bli. Är fortfarande kluven där. Tycker bara allt blev så jobbigt nu när det blev en kärlekstriangel. Orkar inte med det.
 

Recension: Boys Don't Cry

 
Genre: Drama Skådespelare: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard, Brendan Sexton III Regissör: Kimberly Peirce Produktionsår: 1999
 
Handling: När Brandon Teena av en märklig slump hamnar i det lilla samhället Falls City är han en främling på väg mot en ljus framtid. Kvinnorna dyrkar honom och alla som träffar den unge och karismatiske nykomlingen dras till hans charm. Men den karismatiske killen bär på en hemlighet: han är inte den om dom tror att han är.
 
Min åsikt: Det här är en film jag länge tänkt se men lite undvikit för att jag vet att den kommer vara tung och jobbig. Men nu har jag äntligen sett den. Och ja, tung var den. Mådde dåligt efteråt. Så hemskt och fruktansvärt. Hur man kan behandla en människa på det sättet är för mig helt obegripligt. Och sen att det hänt på riktigt också. Gör en bara så förbannad på mänskligheten. Men tycker det är bra att det har gjorts en sån här film för att belysa detta viktiga ämne, att inte döma folk för att de är annorlunda och att våga vara sig själv. Filmen är inte bara tung och hemsk dock, det finns en fin kärlekshistoria med. Mycket bra skådespelarprestationer var det också. Hilary Swank är fullkomligt fantastisk i rollen som Brandon Teena. Väl förtjänt av sin oscar som hon vann för denna rollen. Även Chloë Sevigny som spelar Lana är riktigt bra. En stark och viktig film som väcker känslor.
 
 
 

The Vampire Diaries 6x10 "Christmas Through Your Eyes"

 
 
Det var mysigt med ett julavsnitt men jag hade faktiskt hoppats på mer i detta avsnittet. Att det skulle hänt nåt mer. Kanske främst att Bonnie skulle komma tillbaka. Men så blev det inte. 
 
Vad tråkigt med Carolines mamma. När det är så mycket övernaturligt glömmer man liksom nästan bort att sånt här också kan hända. Antar att det här kommer bli det som för Stefan och Caroline tillsammans. 
 

Nashville 3x10 "First To Have a Second Chance"

 
 
Hade faktiskt inte anat innan att Gunnar kanske inte var Micahs pappa. Men man fattade ju direkt när han skulle göra ett faderskapstest. Hade dock aldrig kunnat gissa att det var hans bror som var pappan. Tyckte verkligen så synd om honom. Stackarn alltså. Undrar vad han ska göra nu. Det är ju ändå hans brorson så känns ändå som att han kommer vilja vara i hans liv. 
 
Ingen stor överraskning att det inte blir något bröllop mellan Rayna och Luke. Man har ju märkt nu ett tag att hon inte riktigt har varit där. Tyckte synd om Luke. Men hon måste ju ändå göra det om känns rätt. Bättre nu än efter de gift sig. Även om hon kanske borde gjort det tidigare egentligen. Det jag tror hon behöver nu är att fokusera på sig själv och familjen. Det är inte rätt tid att bli tillsammans med Deacon igen iallafall, varken för henne eller honom. Och jag undrar vad det är med Deacon nu. Hoppas inte att det är så illa så att det är cancer. 
 
Alltså jag borde vara jätteglad över att Avery och Juliette är tillsammans igen efter att ha hoppats på det så länge. Men samtidigt har jag den här känslan att han inte friade till henne av rätt anledning, att han bara gör det för att det är det som är rätt för barnet. Fast man har ju märkt att han fortfarande har känslor för henne, och kanske fick hela det här "vi är bara vänner" pratet honom att inse att han inte bara kan vara vän med henne. Jaja, jag är hur som helst väldigt glad att dom är tillsammans igen. Hoppas innerligt att det förblir så nu.
 
Man anade väl att Layla och Jeffs lilla flirt inte skulle sluta bra. Jag undrar vad som hände med Layla. Dog hon? Skulle ju vara hemskt om det var så allvarligt. Hon är faktiskt en karaktär som växt hos mig under senare tid. 

Sons of Anarchy 7x13 "Papa's Goods" (Serieavslutning)

 
 
Jag var en emotionell röra efter avsnittet men nu har jag lyckats samla mig något så att jag kan skriva några tankar. Det var ett ganska väntat slut tycker jag. Var ungefär så jag hade tänkt det, och det var nog faktiskt det enda sättet att avsluta det på med. Hade inte kunnat bli på något annat sätt. Så jag är nöjd.
 
Man kände från början av avsnittet, eller i förra avsnittet redan, att Jax hade någon slags plan och att han tog farväl. Efter förra avsnittet fanns det ingen väg tillbaka och det var ju tydligt att han helt gett upp. Men det var bra att han ställde endel saker till rätta innan. Och att han avslutade det hans pappa hade planer att göra, att bryta banden med irländarna.
Trodde verkligen att Chibs skulle skjuta honom där efter de sagt hejdå. Men som tur var blev det inte så. Att han skulle dö var jag beredd på och hade jag accepterat. Men inte på det sättet. Om han nu skulle dö så var väl åkandes på motorcykel det bästa sättet att göra det på. Ville såklart inte se honom dö egentligen. I en perfekt värld hade han och Tara lämnat när de egentligen skulle det och levt lyckliga med sina pojkar i alla sina dagar. Men nu när omständigheterna var som de var så känns det ändå som att det var enda utvägen, för att klubben skulle kunna överleva och allt. 
 
Jax nedfall är ju något som har hållt på ett tag nu. Men jag har aldrig kunnat hata honom. Det har jag bara inte. Inte ens nu när han var helt förlorad. Har såklart funnits stunder jag inte gillat hur han betett sig men hur illa det än har varit så har jag alltid haft en soft spot för honom. För han är trots allt en bra människa innerst inne, men det här var alltid hans öde. Precis som han sa. Det går inte att vara en pappa/man och samtidigt leva i den världen han gör. Man insåg nu hur mycket han måste avsky sig själv för att kunna lämna sina pojkar som man ju vet att han älskar mer än något annat. Det brast totalt för mig när han sa hejdå till dom. Fy fasen vad heartbreaking det var. Men nu får de ha ett liv borta från allt det här. Fast scenen i bilen när Abel höll på med ringen fick mig att fundera. Kan Gemma ha lyckats få in något i hans huvud tro? Antar att vi aldrig kommer att få veta. 
 
Även om det var dags för serien att ta slut nu och även om jag upptäckte den så sent som i år så var det väldigt sorgligt att säga hejdå till den. Mycket mer än vad jag hade trott. Efter förra säsongen ville jag bara att serien skulle ta slut men nu de senaste avsnitten blev det riktigt bra igen. Och man blev påmind om hur bra serien faktiskt var en gång. Men jag är glad att den fick ett värdigt avslut iallfall. Tack och hejdå, Sons of Anarchy. 

Recension: Boyhood

  
Genre: Drama Skådespelare: Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Patricia Arquette, Lorelei Linklater Regissör: Richard Linklater Produktionsår: 2014
 
Handling: Filmen följer sexåriga Mason genom livets mest omvälvande årtionde, genom en strid ström av flyttar, familjegräl, krossade äktenskap, nya äktenskap, nya skolor, första kärleken, förlorade kärlekar, goda tider, skrämmande tider, krossade hjärtan och underverk. Men resultatet är svårt att förutspå, då ett ögonblick alltid är tätt sammanfogat med nästa – och tillsammans formar dessa incidenter vår uppväxt och hela den ständigt föränderliga resa som kallas livet. 
 
Min åsikt: Ända sedan jag hörde talas om den här filmen har jag längtat efter att se den. Och efter alla lovord den fått byggdes förväntningarna upp mer och mer. Vilket såklart gjorde mig orolig att jag skulle bli besviken. Men det blev jag inte. Jag tycker den var helt fantastiskt bra. En coming-of-age film som inte liknar det man sett tidigare då man har använt samma skådespelare under tolv års tid. Förväntar man sig en typisk Hollowood film med spektaktulära händelser så lär man bli besviken. För det här är en film som går emot allt det. Det händer inte mycket egentligen, det är vardagliga händelser som skildras. Men varje scen känns så realistisk och äkta. Och det känns verkligen som att man lär känna familjen. Filmen är komplex samtidigt som den behåller enkelheten. Det är en film vi alla kan relatera till, oavsett ålder eller kön. Man växer upp. Man åldras. Saker och ting förändras. Man själv förändras. Hur man försöker hitta sin väg i det som är livet. Den här filmen träffade mig. Bästa jag sett på länge. 
 
 
 

Hart of Dixie 3x16-3x22

  
 
Sådär ja, nu är jag ikapp med Hart of Dixie. Kände efter halva säsongen att jag börjat tröttna på serien och hade inget sug att se nästa avsnitt så jag tog en paus. Men nu när jag har kollat avsnitten så tycker jag faktiskt det var bra. Kanske var ett litet break från serien det jag behövde.
 
Zoe och Joel är äntligen över. Thank god. Hoppas inte han kommer vara med något mer i serien nu. Sån ointressant karaktär. Och tyckte det var väldigt konstigt hur han och Zoe blev buddies sen på slutet av säsongen. Liksom hallå.
 
Är också glad över att det verkar bli Zoe och Wade igen. Tyckte dock så synd om Wade när Vivian lämnade honom. Sättet hon gjorde det på också. Väldigt svinigt gjort. Men Zoe och Wade är på gång iallafall och det är banne mig på tiden. Men hur mycket jag än inte gillade uppbrottet mellan dom så gav det ändå dom båda en chans att mogna.
 
Slutet var väldigt oväntat. Var helt säker på att Lavon skulle gå tillbaka till AnnaBeth och så är det Lemon han vill ha?? Okej. Jag hejade på dom två innan men nu vet jag inte alltså. Gillar faktiskt Lemon bättre med George nu. Det hade jag inte kunnat tro att jag skulle göra innan. Men de är inte alls samma som de var i säsong 1 så jag tror faktiskt det skulle kunna funka. 

The Vampire Diaries 6x09 "I Alone"

 
 
Hade faktiskt trott att de skulle få tillbaka Bonnie i detta avsnittet, men inte det. Blir väl i nästa avsnitt då. Mycket längre kan de ju inte dra ut på det. Och sen hoppas jag att de lägger av med det här att ta död på karaktärer för att sen ta tillbaka dom. Börjar liksom bli löjligt nu.
 
Så Kai är tillbaka. Inte så förvånande att det skulle ske förr eller senare. Jag gissar på att Tylers deal med honom är att han ska döda Luke så att Liv kan leva. Men vi får väl se vad som händer. Hoppas på ett bra midseason finale avsnitt. Tycker det här avsnittet var lite sådär. 

Nashville 3x09 "Two Sides to Every Story"

 
 
Det här eviga velandet fram och tillbaka mellan Rayna och Deacon börjar bli en aning tröttsamt. Det är dags för ett slut nu. Hon känner inte lika stark för Luke som hon gjorde för Deacon det märker man ju tydligt, om hon bara kunde sluta förneka det.
 
Juliettes förföljning av Avery, alltså haha. Kändes rätt så typiskt henne attt göra så. Men hon visade en mognad sen när hon accepterade att de bara skulle vara vänner. Även om vi väl alla vet att de kommer bli tillsammans igen. Jag menar de måste dom ju. Hoppas att det inte dröjer allt för länge till.
 
Layla och Jeff. Jahaja. Har svårt att tro att han genuint bryr sig om henne. Känns bara som att han kommer utnyttja henne. 

Sons of Anarchy 7x12 "Red Rose"

 
 
Puh ja herregud. Vart ska man börja ens? Att det dör många karaktärer i denna serien är ju inget nytt, men tre viktiga karaktärer i ett avsnitt är ändå rekord. Juice var kanske ingen överraskning direkt, är förvånad att han ens har klarat sig såhär länge. Väntade mig dock inte att Jax skulle skjuta Unser. Man har ju alltid vetat att Unser älskade Gemma, nu fick man verkligen se hur mycket. Han gav sitt liv för henne. Och hoppades in i det sista att Jax inte skulle döda Gemma. Nu är han förlorad på riktigt. Inte en chans att han kommer tillbaka från detta. Min önskan om att serien slutar med att Jax och pojkarna flyttar så långt bort från Charming som möjligt och lever lyckliga känns plötsligt väldigt långt borta. No way att allt kommer lösa sig och det blir bra mellan allihopa. Har en stark känsla att Jax kommer dö. Tycker det blev ganska klart under detta avsnittet att det är det han själv förberett sig på också. Han har liksom gett upp.
 
Sen måste jag bara kommentera Jax och Wendy. Nej, nej, nej kände jag bara. Hoppades verkligen att dom inte skulle gå där alltså. Men går som jag vill i denna serien har det ju aldrig gjort. 
 
Serieavslutning nästa vecka och även om jag har mina aningar om hur det kommer att sluta så vet man ju aldrig vad som kan hända. Ser fram emot avsnittet men samtidigt inte. Det är blandade känslor.  

The Walking Dead 5x08 "Coda"

 
 
Även om man är väl medveten om att folk dör som flugor i denna serien så blir man lika ledsen varje gång det händer. Man visste ju att det nästan helt säkert skulle vara nån som dog i detta avsnittet. Jag trodde faktiskt att det skulle bli Carol. Har bara haft den känslan. Men det blev Beth. Usch vad hemskt det var. Precis när Maggie hade fått reda på att hon levde och när det såg ut som att allt skulle lösa sig så bara BAM. Man blir gång efter gång påminnd om att man inte ska fästa sig vid några karaktärer i denna serien, men det är ju så svårt att inte göra det.
 
Ja gud ja. Allt känns bara så deppigt just nu. Först att man fick reda på att det inte fanns någon räddning och sen nu detta. Inget hopp alls. Och nu måste man vänta ända till Februari på fortsättningen. Jahopp. 

Serielista - November 2014

 
Inte så jättemycket förändringar denna månaden. Listan på serier jag ligger efter med blir bara längre. Men har iallafall tagit tag och börjat kolla ikapp Hart of Dixie, eftersom säsong 4 ju snart har premiär. 
 
Serier jag är up to date med:
Game of Thrones
Grey's Anatomy
Nashville
Orange is the New Black
Parenthood
Sons of Anarchy
The Following
The Vampire Diaries
The Walking Dead
True Detective
 
Serier jag ligger efter med:
Angel (säsong 2)
Chicago PD (säsong 1)
Dallas (säsong 2)
Förhäxad (säsong 3)
Gotham (säsong 1)
Hart of Dixie (säsong 3)
Modern Family (säsong 6)
New Girl (säsong 4)
Parks and Recreation (säsong 4)
Pretty Little Liars (säsong 4)
Revenge (säsong 3)
Revolution (säsong 2)
Scandal (säsong 4)
Six Feet Under (säsong 2)
Supernatural (säsong 9)
Teen Wolf (säsong 4)
The Carrie Diaries (säsong 2)
The Mindy Project (säsong 3)
True Blood (säsong 3)
Twin Peaks (säsong 2)
 
Serier jag är klar med:
Breaking Bad
Buffy the Vampire Slayer
Desperate Housewives
Gilmore Girls
Gossip Girl
How I Met Your Mother
Lost
One Tree Hill
The Lying Game
The OC
The Secret Circle
Veronica Mars
Vänner
 
Serier jag vill se:
American Horror Story
Bones
Castle
Chicago Fire
Cityakuten
Dawson's Creek
Dexter
Dowtown Abbey
Entourage
Fargo
Friday Night Lights
House of Cards
Homeland
Once Upon A Time
Orphan Black
Outlander
Prison Break
Private Practice
The Office
The Wire
Vikings

RSS 2.0