Game of Thrones 8x05 "The Bells"

 
 
Jag går rakt på sak och börjar med den stora snackisen efter detta avsnittet: Daenerys mörka vändning. För mig kom detta inte som någon överraskning. Tycker man under hela seriens gång fått se hintar om det. Jag har länge haft i bakhuvudet att det kanske är dit karaktären är på väg. Så kanske är det därför jag inte är lika arg som alla andra verkar vara. Sen har Daenerys aldrig varit en av mina stora favoriter. Hon är dock det för många och jag fattar att det gör ont att se henne falla såhär. Visst kunde man gett det mer tid och byggt upp det mer. Som jag sagt innan: säsongen skulle haft fler avsnitt. Men jag tycker att detta är en väldigt intressant twist. Det visar vad makt och girighet gör med en och att ingen är immun mot det. Min tolkning av hennes beslut att bränna upp hela staden efter att de kapitulerat är att trots att hon har vunnit känns det inte som en vinst för henne. Hon har fått det hon vill men hon är fortfarande tom. Personerna hon har förlorat kommer inte tillbaka och hon inser att folket aldrig kommer att älska henne. Så hon väljer fruktan istället. Gillar beslutet de tog att bara visa Drogon efter detta. Vi var inte med Daenerys längre utan med folket på gatan. Detta är första gången vi på riktigt fått se vilken förödelse en drake kan åstadkomma. Och inte bara det men hur hemskt, brutalt och meningslöst det är med krig. Detta är vad folks begär för makt och hämnd leder till. Det är bara så tragsikt.
 
Jag älskade scenen mellan Tyrion och Jaime. Blev så emotionell för man vet att detta var sista gången de skulle se varandra. Fint att Tyrion fick gengälda tjänsten genom att släppa honom fri denna gången. Dock är jag väldigt orolig att detta kommer innebära problem för Tyrion med Daenerys...
 
En scen jag inte älskade lika mycket, eller alls, var den mellan Jaime och Euron. Vad var det där liksom?? Jag hade på riktigt panik över att det var såhär Jaime skulle dö, dödad på en strand av Euron f*ing Greyjoy. Vet inte om jag gillade sättet han faktiskt dog på så mycket mer dock lol. Det här avslutet var bara inte vad jag förväntade mig för Jaime. Hade förväntat mig att han skulle göra någon sista uppoffrande heroisk handling. Jag vet inte. Men å andra sidan har Jaimes redempion arc aldrig varit en rak linje. Han har visat att han har goda sidor och kunde fått en omstart men i slutändan är det ju ändå hans val om han omfamnar det. Det var enklare att gå tillbaka till det han vet. Jag blev förvånad över hur rörd jag blev över Jaime och Cerseis återförening. Det är ändå något poetiskt med att de dör tillsammans. Jag tycker faktiskt det var bra att Cersei inte fick en brutal död som nog många hade önskat. Jag gillade att man fick se henne visa sin mänskliga sida mot slutet när hon insåg att det var över.
 
I detta avsnittet fick vi slutligen se fighten mellan the Hound och the Mountain, aka Cleganebowl. Många fans har ju väntat år på att se detta. Jag har väl känt att det inte nödvändigtvis är något jag måste se. Blir ju liksom inte samma sak när det faktiskt inte är the Mountain på riktigt längre. Men han verkade ju känna igen the Hound? Sket bara i Cerseis order och smashade in Qyburn i väggen. Hans skapelse blev hans död. Passande. Älskade hur Cersei bara trippade iväg lite diskret. I don't want no part of this. Så the Hound trotsade sin rädsla för eld för att kunna förgöra sin bror och få sin efterlängtade hämnd. Scenen innan detta mellan Arya och the Hound var så fin. Han bryr sig verkligen om henne och vill inte att hon ska bli som honom, att låta hämnd förgöra en.
 
Trodde Arya dog jag vet inte hur många gånger i detta avsnittet. Jag undrar om en anledning till att vi fick se så mycket från hennes perspektiv är för att det är hon som kommer döda Daenerys. Känns dock lite konstigt efter att hon alldelles precis vänt sig bort från sitt hämndbegär. Jag tror faktiskt det blir Jon som slutligen kommer döda Daenerys. På något sätt dör hon. För kan ju inte tänka mig att hon kommer leva när serien är slut.
 
Serieavslutning nästa vecka. Wow, kan knappt fatta det. Ser fram emot det men samtidigt inte.
 

Game of Thrones 8x04 "The Last of the Starks"

 
 
Jag blev förvånad när jag gick in på twitter efter jag sett klart avsnittet och såg hur mycket hat avsnittet fått. Jag tyckte om detta avsnittet. Det var inte perfekt, det fanns vissa issues. Men jag tyckte serien gick tillbaka till sina gamla rötter i detta avsnittet och det gillade jag verkligen. Det plottas, det byts sida och så vidare. Detta avsnittet var väldigt mycket om den mänskliga tragedin och det är något som fascinerar mig. Efter att det här skrämmande hotet i norr har besegrats så måste de fortfarande strida sinsemmellan, som Tyrion sa. 
 
Jag älskade Winferfell festen. Jag ville vara där med dom. Jag ville bli full med Tormund. Köra dryckeslek med Tyrion. Ha the Hound säga några buttra kommetarer till mig. Jag är glad att man fick se dom fira och vara lite lyckliga, innan allt går åt helvete igen. 
 
Gendry blev lord of Storm's End. Kul för honom. Inte lika kul att Arya tackade nej till hans frieri. Men det är jag glad att hon gjorde. Eller alltså jag gillar dom tillsammans och allt. Men hade känts så out of character för Arya att göra det. Det där har aldrig varit det hon velat. 
 
Alltså Jaime och Brienne! Whooah! Väntade mig verkligen inte att detta skulle hända. Jag var liksom nöjd med dubbnings scenen för det var nästan som en kärleksförklaring. Men jag är glad att det hände. Och jag var glad...tills halva avsnittet. När jag insåg att Jaime var på väg att lämna skrek jag rätt ut "Du skulle bara våga!". Jag blev så himla besviken på honom. Men efter jag hade lugnat ner mig inser jag att det makes sense. Han kan inte låta sig själv vara lycklig på grund av alla de hemska saker han gjort. Likt en missbrukare faller han tillbaka. Det är tragiskt men inte så förvånande att han väljer att gå tillbaka till Cersei. Det jag hade önskat var att allt inte hände i ett avsnitt. Man hade velat se honom brottas lite mer med valet. Det finns stunder då det blir extra tydligt att de borde haft en 10 avsnitts säsong. Hur som helst, nu känner jag mig säker på att Jaime kommer döda Cersei i slutändan, och kanske dö själv. De kom in i världen tillsammans och de kommer lämna den tillsammans. För något mer måste det ju vara för Jaime. Tänker inte acceptera att det är såhär det slutar för honom, att han är tillbaka i Cerseis grepp igen.
 
Det var tydligt på festen hur utanför Daenerys är. Makten rinner ur fingrarna på henne och hon har panik. Kan tycka att Dany är lite väl besatt av tronen ibland. Men i detta avsnittet kände jag för henne. Jag förstår att hon bara är så jäkla done nu alltså. Inom loppet av typ en vecka har hon: 1. Fått reda på att mannen hon älskar är hennes brorson och har bättre anspråk på tronen hon kämpat arslet av sig för 2: Förlorat stora delar av sin armé och sin lojalaste rådgivare och får ingen som helst uppskattning för vad hon gjort 3: Förlorat ännu en drake och sett sin bästa vän bli dödad. Säger inte att detta ger henne rätt att bränna up King's Landing och döda en massa oskyldiga människor, för som det ser ut nu är det väl det som kommer hända. Jag tror vi har ett tragiskt slut att vänta oss för Daenerys. Det ser ut som att det är åt Mad Queen hållet de går med henne. Hon har alltid haft en tendens till galenskap. Men hon har kunnat kontrollera det och hon har haft människor runt henne som hjälpt henne med det. Men som sagt efter allt som hänt henne den senaste tiden...
 
Jag förstår varför Jon ville berätta sanningen om sig själv för Sansa och Arya, de är ju hans familj. Men ganska dumt ändå. Tog ju bara 2 sekunder sen hade Sansa skvallrat. Det är tydligt att Tyrion har motstridiga känslor angående Daenerys. Jag tror faktiskt att han tror att hon kommer göra världen bättre, och att han bryr sig om henne. Men man har ju redan innan fått se att han inte är ense med vissa av hennes beslut. Och den här nya informationen ställer nog till det en hel del för självklart börjar man fundera över om det är ett bättre alternativ. Varys verkar ju onekligen tycka så iallafall. Han har ju alltid sagt att han tjänar riket. 
 
Övriga tankar:
-Scenen med Bronn var inte min favorit. Den kändes bara så malplacerad. Som att den bara var där för att de tre skulle ha en scen ihop.
 
-Eurons attack överraskade mig. Men den borde inte överraskat Daenerys. Borde hon inte ha sett skeppen uppifrån draken??
 
-Arya och the Hound on the road again. Yay! Hoppas man kommer få se lite av det och att de inte direk är i King's Landing i nästa avsnitt. 
 
-Sam och Gilly ska ha ett barn till. Aww! Kändes som att det där var den sista scenen vi fick se mellan Sam och Jon. Sorgligt. 
 
-Att Jon inte sa hejdå till Ghost?? Hur Ghost bara stod där och gnydde och tittade ner i marken :( Det gjorde faktiskt ont i hjärtat. 

Game of Thrones 8x03 "The Long Night"

 
 
Jag var på riktigt nervös inför detta avsnittet. Min puls var så hög under hela avsnittet och var helt svettig efteråt. Vem behöver ett träningspass när man kan kolla på Game of Thrones? Ser fram emot att se om avsnittet så jag kan njuta lite mer och inte sitta och ha panik över vem som kommer dö. 
 
Jag älskade hur de byggde upp stämningen i början. Det var lugnet före stormen. När man såg alla stå där och titta ut över mörkret och bara vänta, vänta på döden, kände man verkligen deras rädsla. Och när Dothraki armén rusar ut och hur ljuset gradvis slocknar. Damn. Så rök hela Dothraki armén där? Var ju bara Jorah och och några få till som återvände. Jag förstår att Dany inte bara kunde stå och titta på när detta hände, men samtidigt förstörde det ju planen. De skulle vänta på the Night King. 
 
Ärligt talat tycker jag Jon och Dany under denna striden var...ganska värdelösa? Jag menar vad bidrog de med egentligen? Kanske är jag lite för hård nu. Man får ju inte glömma bort att Jon är den som har kämpat för att samla ihop alla. Och Daenerys bidrog med sin armé och sina drakar. Men jag vet inte jag hade bara väntat mig mer utav dom i denna striden. Såg någonstans nån som skrivit att medans Jon stod och skrek åt en isdrake så dödade hans lillasyster the Night King och räddade mänskligheten. Lite kul. Tydligen är det där något som fått mycket kritik, att det var Arya som dödade the Night King och inte Jon. Vilket jag inte förstår alls. Jag tyckte det var briljant att Jon, den självklara hjälten, inte var den som gjorde det. Arya har tränat hur många år som helst för det här. Det är klart det skulle vara hon. Och perfekt att hon använde dolken som användes för att försöka döda Bran till att nu skydda honom. Jag tycker också detta är så perfekt för att det är iprincip samma som när Ned dödades i avsnitt 9 av säsong 1. Han var hjälten och den man trodde skulle lösa allting och så bara BAM dör han. Det har aldrig varit en serie som haft en självklar hjälte. Jag menar vem trodde att Jon skulle bli så viktig som han är i säsong 1? Det är en serie som leker med förväntningarna på vad en hjälte ska vara. Har bara så mycket känslor för Arya efter detta avsnittet. Hon var verkligen the real MVP. Hennes moves alltså wow. Älskade hur Davos bara pausade stridandet och stod imponerad och såg på. Same Davos, same. Hon lyckades även med att få the Hound ur sin panikattack och återgå till stridandet. Det är nästan som att han har en faderlig beskyddarinstinkt när det kommer till henne. Det är fint att se. 
 
Jag hade väntat mig att Sansa skulle använda sina leadership skills och ha något slags tal nere i the Cryps för att lugna alla, som hon gjorde under Blackwater. Men jag gillade verkligen hennes och Tyrions moment. För dom att vara tillsammans i denna stunden när de ska möta döden efter allt de gått igenom tillsammans. Man kan se att de båda genuint bryr sig om varandra. Skulle inte bli förvånad om de skulle sluta upp som gifta. Det här snacket om hans lojalitet till Daenerys fick mig att tro att de kanske bygger upp någonting där. Hmm. Det var väl ingen som var förvånad över att the Crypts skulle visa sig vara en inte så säker plats? Inte så konstigt kanske då det ju är en plats fylld med DÖDA MÄNNISKOR. Att ingen tänkte på detta?? Jag menar Jon, han om någon borde väl fattat då han sett med egna ögon vad the Night King kan göra. 
 
Jag hade faktiskt väntat mig att fler karaktärer skulle dö i detta avsnittet. Är väldigt förvånad över att Grey Worm klarade sig. Varje gång har tog av sig hjälmen tänkte jag "Nu dör han". Trodde även Tormund, Davos och Podd skulle ryka. Var även riktigt orolig över Jaime och Brienne. Trodde nån av dom skulle dö för att rädda den andre. De vi förlorade var väntade dödsfall. Dolorous Edd. Sad att det bara är Jon och Sam kvar från Nights Watch gänget nu. Lyanna Mormont. Hon dog som hon levde, like a boss. Tuff och modig tjej det där. Beric Dondarrion. Offrade sig själv likt Jesus för att rädda the Hound och Arya. Passande. Theon Greyjoy. Visste att han skulle dö i denna striden. Han dog för att skydda Bran i Winterfell. Han har nu gottgjort sig. Även om jag förlät honom mycket tidigare. Sorgligt men fint avslut för honom. Jorah Mormont. När Dany föll ner på marken trodde jag Jon skulle dyka upp och rädda henne. Men självklart var det Jorah. Självklart. Han har funnits där vid hennes sida och skyddat henne under så lång tid och han har älskat henne trots att han vet att hon aldrig kommer älska honom tillbaka på det sättet. Att han nu dör för att skydda henne var det mest perfekta sättet han kunde dö. Hur fint var det inte på slutet när Drogon la sig runt Dany för att trösta henne? Aww. Melisandre. Kom tillbaka en snabbis för att hjälpa men när striden var vunnen hade hon ju uppfyllt sitt syfte.
 
Det har pratats om hur mycket tid och energi det tog att göra detta avsnittet, och det syns. Sååå otroligt snyggt. Liksom tänk att detta är en tv-serie. Såna här strider ser man i filmer. Avsnittet har kritiserats för att ha ett Deus Ex Machina slut. Jag blev med förvånad över att det stora hotet är besegrat redan i avsnitt 3. Trodde verkligen de skulle dra ut på det längre. Men jag gillar ändå att de gjorde såhär. Nu har vi 3 avsnitt där det känns oförutsägbart vad som kommer hända. Det politiska spelet har ju alltid varit vad serien handlar om. Så ser fram emot att se det återgå till det. De har besegrat döden och det är klart att de kommer leva och nu handlar det om att bygga den världen de vill leva i.

RSS 2.0