Game of Thrones 5x10 "Mother's Mercy"

 
 
Säsongsfinal av Game of Thrones och det finns så mycket att diskutera. 
 
Vi börjar väl med Stannis som efter förra veckans avsnitt hamnade högst på listan över personer jag hatar, på delad plats med Ramsay. Han hade det inte lätt i detta avsnittet alltså. Hälften av hans män lämnade, Melisandre övergav honom, hans fru tog självmord och han förlorade. Man såg när han satt där nedslagen vid trädet att han verkligen insåg att han failat totalt. Det var nästan så att man tyckte synd om honom. Det måste ha varit en befrielse när Brienne kom och skulle döda honom. Om han nu faktiskt dog? Med tanke på att man inte fick se det så kan man ju inte veta säkert. Men vad skulle Brienne ha för anledning att benåda honom egentligen. Ja jag vet inte.
 
Typ det enda Brienne har gjort denna säsongen är att stå och titta på det där tornet och så PRECIS när Sansa tände ljuset så lämnade hon. Så jäkla typiskt. Vad det gäller Sansa hade jag hoppats på så mycket mer med hennes storyline. Efter all den skit hon har gått igenom ville jag se henne ge tillbaka mer, få sin hämnd mot Ramsay och ge honom vad han förtjänar. Är väldigt besviken över att man inte fick se the Boltons bli brutalt dödade. Varför ska alltid de onda klara sig längst för? Det är inte rättvist. Theon kom iallafall ÄNTLIGEN ut från sitt skal och räddade Sansa. Det gottgjorde ju lite för allt han gjort. Men hade som sagt gärna sett Sansa ägt skiten ur alla. Hoppas nu att de verkligen kom bort. Nu vill jag se Sansa på ett säkert ställe och att något ont aldrig någonsin kommer hända hända henne igen. Det är vad jag vill men detta är Game of Thrones så så blir det nog inte.
 
Den scenen när Meryn Trant piskar de där tjejerna tycker jag var totalt meningslös. Antar att de ville göra scenen när Arya sen dödar honom mer effektfull, men jag tror nog att vi alla hatade honom tillräckligt mycket innan. Så ja det vara bara onödigt känner jag. Skönt att se Arya få sin hämnd iallfall. Totalt brutal var hon. Gillade den kontrasten man fick se, från det till scenen då hon förlorar sin syn. Då hon bara är en rädd liten flicka. 
 
Gillade scenen i tronrummet i Meereen. Tillförde lite humor i ett annars väldigt seriöst avsnitt. Så Jorah och Daario ska ge sig ut och leta efter Daenerys (nästa säsongs radarpar kanske?) och Tyrion ska vara kvar och styra i Meereen med Grey Worm, som äntligen kommit upp på benen. Ser väldigt mycket fram emot att se det här. Har längtat efter att få se Tyrion i en power position igen. Tror han kommer klara det galant. Kul att Varys dök upp också! Det hade jag inte väntat mig. Han och Tyrion är så bra tillsammans.
 
Hur fin var inte den scenen mellan Jaime och Myrcella? Man kunde ju inte annat än att bli rörd. Första gången Jaime verkligen connectade med nån av barnen. Men som vi sett tidigare så slutar såna här fina far och dotter moments aldrig bra. Kände direkt på mig att Myrcella var körd. Man fattade väl att Ellaria inte skulle lägga allt bakom sig men man börjar ju undra om hon är dum på riktigt. De har ju Trystane för tusan. Hur tänkte hon där? Hon är så blindad av sin hämnd. Så kommer det bli krig nu tro? Känns som det. 
 
Tycker Cerseis walk of shame scen var väldigt bra gjord. Och Lena Headey var fantastisk. Gillade hur de blickade mot the Red Keep. Att liksom det enda som drev henne att fortsätta var att komma dit och träffa Tommen. Oavsett vad man känner för Cersei så kan nog alla enas om att det var en plågsam scen att se. Kändes aldrig som att det skulle ta slut heller. Tyckte riktigt synd om henne. Det var vidrigt. Hon må ha satt sig i knipan själv men ingen förtjänar det där. Och om det där var straffet för Lancel hur hade det blivit om hon erkänt att Jaime var far till hennes barn? Fast kändes som att the High Sparrow visste det. Han försökte ju få det ur henne. Nu har vi fått se resultatet av Qyburns lilla frankenstein expriment på the Mountains kropp, Robert Strong, och han är inte att leka med han. Ska bli intressant att se hur man kommer använda honom. En sak jag saknade från King's Landing storylinen i detta avsnittet var Margaery och Loras, varför fick man inte veta vad som hände med dom för?? Antar att de väntar med det till nästa säsong men åh vad jobbigt. Man hade väl kunnat få se nåt litet åtminstonde. 
 
Gillade att se Jon och Sam ha ett (sista, snyft) BFF moment. En liten ändring från böckerna att det var Sam själv som valde att åka till the Citadel och bli en Maester. Men man fattade ju varför han var tvungen att lämna. De behövde få honom ur vägen för det som skulle komma. Annars skulle han hoppat in och försökt stoppa det och dött själv.
 
Ja, och så var vi framme vid slutet. Det hemska slutet. Min älskade Jon! :( Jag visste ju att det skulle komma, har suttit och bävat för det och anade nästan att det skulle bli den sista scenen. Men jag var ändå inte förberedd på att se det. Mådde på riktigt dåligt när eftertexterna kom. Det var lite skillnad från hur det hände i böckerna, där tyckte jag det var mer förståeligt (om man nu kan säga så) varför de i the Nights Watch gjorde det. Här hade de precis kommit tillbaka från Hardhome där man fick se vilket jädra stort hot de har emot sig. Så det här var inte ett smart move alls. Jon gjorde så att de faktiskt kunde ha en chans när the white walkers kommer men de idioterna var för dumma för att inse det. Det var ju inte så heller att the wildlings bråkade och dödade folk. De var på deras sida. Ingen är väl förvånad över att Olly var den som gjorde det sista hugget, med tanke på den fokus de lagt på honom denna säsongen. Väntade mig nästan att han skulle säga "for my family" istället för "for the Watch". Ugh vad jag hatar den ungen. Inte heller snällt av dom att teasa att Benjen skulle komma tillbaka sådär. Not cool at all.
Jon har rest sig högt denna säsongen så därför kändes det extra jobbigt att han skulle behöva bli dödad sådär. Men jag tror inte att han verkligen är död. No way. Tror han kommer återupplivas. Varför skulle annars Melisandre komma tillbaka sådär perfekt lägligt? Jag vet inte hur eller i vilken form han kommer att komma tillbaka. Jag har ingen aning. Men jag är säker på att han kommer att komma tillbaka på något sätt. Han är en för viktig karaktär. Men vem vet alltså. Kanske har George R.R. Martin byggt upp honom till att vara större än vad han egentligen är. Fy vad elakt om det skulle vara så. Jag vägrar att tro att han är helt borta. Det tänker jag bara inte acceptera. Men som sagt jag vet ingenting och tills man får veta kommer jag att våndas över det här. Att nästa bok kommer släppas innan säsong 6 är nog att hoppas på för mycket men jag tänker göra det ändå. Behöver veta!!

Ja det var nog allt jag hade att säga. Känns konstigt att säsongen redan är över, det började ju liksom precis. Går för fort. Nu är det bara att vänta ett år igen. Kul. Nästa säsong blir intressant då man nu är ikapp böckerna. De har ju iochförsig gått ifrån dom nästan helt, men nu är det verkligen helt nytt territorium. 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: